OD ZIARENKA DO BOCHENKA - PROGRAM Drukuj Email

1. Temat / tytuł zajęć: Od ziarenka do bochenka.

2. Czas trwania zajęć: 4 godziny

3. Grupa docelowa: dzieci w wieku przedszkolnym, dzieci i młodzież w wieku szkolnym (szkoła podstawowa gimnazjum, szkoła średnia)

4. Liczebność grupy:min. 10 max. 30

5. Prowadzący zajęcia: Zajęcia prowadzone przez gospodynię (emerytowany nauczyciel).

6. Zakres tematyczny: Prezentacja czynności i sprzętu związanego z obróbką od siewu do pozyskania mąki. Budowa i wykorzystanie tradycyjnego pieca. Tradycje kulinarne – wypiek chleba i innych tradycyjnych produktów piekarniczych. Zwyczaje związane z wypiekiem chleba.

7. Harmonogram/przebieg zajęć: Zwiedzanie zagrody – prezentacja tradycyjnego pieca. Przygotowanie ciasta na podpłomyki (proziaki). Prezentacja czynności i sprzętu związanego z obróbką zboża od siewu do pozyskania mąki. Prezentacja sprzętu do wypieku chleba, podpłomyków. Pokaz wypieku podpłomyków i degustacja pieczywa. Spotkanie przy ognisku, pieczenie kiełbasek, picie herbatek ziołowych i opowieści o zwyczajach związanych z wypiekiem pieczywa. Gry i zabawy ruchowe na świeżym powietrzu. Bajkowy świat – parada w strojach „prosto z bajki”.

8. Pomoce dydaktyczne: surowce do wypieku, zdjęcia, plansze

9. Dodatkowe uwagi: Istnieje możliwość przeprowadzenia zajęć w formie warsztatów, uczestnicy sami sporządzają wypieki.